Skip to content

Az otthon

bemutatkozunk

Az otthonról

Az Otthon épületegyüttese („A” épület és „B” épületcsoport) önállóan egy fél hektár nagyságú telken áll Nagysápon, a település természethez közeli részén.

Videó lejátszása

Kényelem

idős emberek kényelmének biztosítása

Akadálymentes

személylift és lépcsőn járó készülék használata biztosított

Természetközeli

a természettel való kapcsolat megtartása a cél

Pihenőpark

szolgál díszparkként és konyhakertként

Előzetes bejelentkezés alapján

Keresse fel Otthonunkat, beszélgessen el a már itt élő lakóinkkal, hogy személyesen is meggyőződhessen az általunk itt leírtakról.

zöldövezetben

Az otthon épületegyüttese

"A" épület

"B" épület

nézzen körül nálunk

Galéria

Nagysápról

Fedezze fel!

Nagysáp község neve a Nagy és a Sáp szavakból tevődik össze a szomszédságban lévő más „Sáp” településektől (Sárisáp) az említett előszóval különböztetik meg. Írott okmányban először 1248-ban szerepel a község neve, ebben az időben a Baár-Kalán nemzetség birtoka volt. A középkor utolsó századában és a török idők alatt a település sorsa ismeretlen, ebből az időből írásos feljegyzés nem maradt. Az 1600-as években Sándor Menyhért, majd báró Sándor Mihály birtoka volt. Sándor Paula házasságkötése folytán Metternich uradalom lett.

Említést érdemel, hogy a községnek már 1777-ben volt iskolája. 1784-ben az első népszámlálás alkalmával lakossága 890 fő volt. Nagysáp község lakosainak jövedelemforrása főleg a gabonatermesztés volt, de a falu körül elterülő erdő jó lehetőséget nyújtott a favágásra, és a fuvarozásra is. 1869-re a lakosság száma elérte az 1406 főt, mely 1900-ra 1621 főre nőtt, utána csökkenő tendenciát mutatott. Ma 1540 fő él a faluban, s a városi élet egyre nehezedő korszakában várható a fiatalok egyre nagyobb arányú visszatérése a községbe. Ma Nagysáp lakossága 450 családi házban él, amelyek általában összkomfortosak, mivel 1990-től a községben van egészséges vezetékes víz, szennyvízcsatorna és földgáz is. Nagysáp község útjai szilárd burkolatúak, portalanítottak. A lakosság ellátásában a döntő szerep a vállalkozóknak jut, akik egyre több telephelyet építenek a községben, így már zavartalan a kereskedelmi és vendéglátó egységek működése. A faluban lehet lovagolni, séta kocsikázni. A környék kiválóan alkalmas a túrázásra.

Kalyob, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons